جمعه 10 فروردین 1403
EN

آرشیو اخبار

مشاهده خبر

غذاي حجاج ايراني كجا و چگونه پخت مي شود؟+عکس

غذاي حجاج ايراني كجا و چگونه پخت مي شود؟+عکس
در طول سفر ۶۰ روزه‌شان حداقل يك بار نشان‌دار مي‌شوند؛ مي‌گويند به سوزش محل‌هاي سوختگي‌شان اهميت نمي‌دهند، چون اگر خيلي به اين سوختگي‌ها توجه كنند از كار باز مانده و روند تهيه تغذيه زائر هم با مشكل روبرو مي‌شود.
به نقل از پايگاه اطلاع رساني حج، از آشپزخانه‌هاي مركزي و مكانيزه «زين» و «الدخيل» در مدينه حاكيست كه آشپزهاي حرفه‌اي كشورمان در موسم حج و ايام عمره به صورت شبانه‌روزي در اين آشپزخانه‌ها فعاليت مي‌كنند تا غذايي سالم و مطمئن در اختيار زائران ايران قرار دهند. تعدادي از دست‌اندركاران آشپزخانه‌هاي زائران ايراني در مدينه، از دست‌اندركاران آشپزخانه‌هاي حرم حضرت معصومه (س) يا آستان مقدس حضرت عبدالعظيم حسني هستند.

آشپزخانه زين در سال ۸۱ و آشپزخانه دخيل در سال ۸۲ در مدينه راه‌اندازي شده است. محمد عبداللهي در رديف آشپزهايي قرار دارد كه در اولين سري آماده‌سازي زين براي طبخ غذاي زائران ايراني حضور داشته و به نوعي تاريخ شفاهي آشپزي ايراني در مدينه را در ذهن دارد. او از زماني سخن مي‌گويد كه غذاي زائران ايراني هر چند به طور متمركز اما با اجاق‌گاز چند شعله، طبخ مي‌شده و آشپزها را در شرايط گرمايي طاقت‌فرسايي قرار مي‌داده است.

امروز در آشپزخانه‌هاي متمركزي كه طبخ غذاي زائران كشورمان انجام مي‌گيرد ديگر خبري از اجاق يا گاز نيست. ديگ‌هاي دو جداره جايگزين ديگ‌هاي مسي شده‌اند، بخارآب جاي گاز را گرفته و اجاق‌ها جاي خود را به وسايل پخت مكانيزه داده‌اند. در اين آشپزخانه‌ها، شعله‌اي نمي‌بيني بلكه هر آنچه هست، بخار غليظ آب كه از هر سوي سالن‌هاي اين آشپزخانه قابل رويت هستند؛ از سالن پخت برنج تا سالن‌هاي پخت خورشت و سوپ و…

هر چند هواي برخي سالن‌ها به داغي مي‌زند و از همه مهمتر، همه حرفه‌اي‌هايي كه اينجا خادمان ضيوف‌الرحمن شده‌اند، گرم و صميمي هستند، اما اتاق‌هاي انباري‌مانندي هم اينجا هست كه خادمان زائران، دماي زير صفر آن را تحمل نموده و لرز به تن راه نمي‌دهند يا به هنگام آماده‌سازي و تخته‌كاري مرغ و ماهي، ساعاتي طولاني را در سالني سرد مي‌گذرانند تا عمليات قطعه قطعه كردن مرغ و ماهي را انجام دهند.

حجت‌الاسلام والمسلمين سيدعلي قاضي‌عسكر نماينده ولي فقيه و سرپرست حجاج ايراني و مهندس سعيد اوحدي، رئيس سازمان حج و زيارت در حالي كه ۱۲ هزار و ۵۰۰ زائر ايراني در مدينه منوره به سر مي‌برند، در جمع خادمان ضيوف‌الرحمن در آشپزخانه‌هاي مركزي حاضر شده و از روند طبخ غذا و وضعيت بهداشتي آشپزخانه‌هاي «الدخيل» و «زين» بازديد كردند؛ آشپزخانه الدخيل كه در هر وعده غذايي ۹ هزار پرس غذا و آشپزخانه «زين» كه در هر وعده، شش هزار و ۵۰۰ پرس غذا براي زائران حرم نبوي طبخ مي‌كنند.

اين آشپزخانه‌ها داراي ۵ گروه كاري شامل گروه اداري، گروه برنج، گروه آماده‌سازي، گروه خورشت و گروه سوپ و دورچين هستند و كارگزاران حج جمهوري اسلامي ايران از بخش‌هاي مختلف اين آشپزخانه‌ها اعم از انبار مواد غذايي، سالن آماده‌سازي و تخته‌كاري، سالن پخت كباب با ماشين كباب‌پز، سالن آماده‌سازي سبزيجات، سالن پخت برنج و سالن‌هاي تهيه خورشت و سوپ بازديد كردند.

يكي از عوامل سالن پخت برنج، آن يكي مسئول پخت سوپ و ديگري در واحد سرخ كردن ماهي و ديگري و ديگري را مي‌بيني كه دست يا پاي‌شان سوخته است. هر شغلي، يك نشاني دارد و نشان لياقت آنها هم جاي سوختگي‌هاي روي دست و پاي‌شان شده است. به روند پخت كبابي كه ظهرها در غذاخوري اقامتگاه بين زائران توزيع مي‌شود نگاه مي‌كنم. ميثم آن‌قدر دستكش به دست كرده كه با يك نگاه هم مي‌تواني تشخيص دهي كه حداقل چهار پنج دستكش در دست دارد. او سيخ‌هايي كه دماي‌شان به ۴۰۰ درجه سانتي‌گراد رسيده را جابجا مي‌كند؛ شايد كه نه، حتماً باور نمي‌كنيم!

او مي‌گويد: براي اينكه همه جاي كباب به درستي پخته شود، سيخ‌ها را با دست مي‌چرخانم. شايد در حالت عادي كسي حاضر نشود زير بار چرخاندن هزاران سيخ كه دماي‌شان به ۴۰۰ درجه سانتي‌گراد رسيده است برود. اما اين كار در اينجا شدني است چون اينجا مدينه است و خيلي از ناشدني‌ها، رنگ شدن به خود مي‌گيرند. چون اراده‌ها و نيت‌ها در اين سرزمين شكل ديگري دارند. قادر محمودي، از عوامل سالن آماده‌سازي نيز مي‌گويد: امسال تعداد نيروها را خيلي كم كردند. كاري كه در آشپزخانه زين انجام مي‌دهيم، در واقع كار ۳۵ نفر است نه كار ۲۰ نفر. هفته به هفته هم نمي‌رسيم به حرم برويم اما خوب عشق به خدمت به زائران، ما را سرپا نگاه مي‌دارد.
محمد گرانمایه امتیاز به خبر :

عکسهای مرتبط

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.