به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حج و زیارت، سعید اوحدی صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه از بسته شدن کاروان های حج و پایان یافتن اعزام های عمره خبر داد و گفت: در عمره جاری 807 ایرانی به سرزمین وحی اعزام شدند که از این تعداد 805 نفر زائر بوده و بقیه این تعداد را عوامل اجرایی و فرهنگی تشکیل داده اند.
وی افزود: پیش از این قرار بود 830 زائر ایرانی طی عملیات عمره 93-92 به عربستان اعزام شوند که بدلیل وجود شرایط نامساعد جوی در فصل زمستان که باعث لغو 11 پرواز عمره گزاران و جابجایی 55 پرواز شد، همچنین بدلیل تخریب دو هتل بدرالمحمدیه و قصرالدخیل که در پروژه توسعه مسجدالنبی(ص) واقع شده بود، میزان اعزام ها به 807 هزار نفر کاهش یافت.
رئیس سازمان حج و زیارت پروازهای عمره را مثبت ارزیابی کرد و ادامه داد: متوسط تأخیر پروازها در عمره جاری 57 دقیقه بوده که علت اصلی آن وجود شرایط نامساعد جوی در ماه های دی و بهمن بوده که موجب لغو یا جابجایی پروازهای زائران شده است.
اوحدی تعداد زائران ایرانی فوت شده از ابتدای عملیات عمره جاری را 90 نفر اعلام کرد و گفت: با تلاشها و اقدامات پیشگیرانه کارشناسان و متخصصان مرکز پزشکی حج و زیارت و با حضور متخصصین وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی خوشبختانه هیچ موردی از ابتلای زائران ایرانی به ویروس کرونا مشاهده نشده است .
وی بیان کرد: بر اساس آخرین تحلیل ها از عربستان و اعلام سازمان بهداشت جهانی بیماری کرونا بصورت فصلی و در فصل بهار در شتر ایجاد و انتقال داده می شود و خوشبختانه در روزهای اخیر اخباری از شیوع این بیماری در عربستان مشاهده نشده است.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: پیش از این از سوی عربستان توصیه شده بود بهتر است زائران بالای 65 سال و گروه های پرخطر مانند بیماران دیابتی به سفر اعزام نشوند که با وجود شرایط فعلی نگرانی در خصوص اعزام زائران به حج تمتع وجود نخواهد داشت.
اوحدی بیان کرد: با پیگیری های صورت گرفته و مذاکره با وزیر حج عربستان در سفر اخیر به آن کشور، دو زائر ایرانی که بدلیل اتهام واهی سرقت در مکه دستگیر شده بودند ، پیش از فرارسیدن ماه مبارک رمضان آزاد شدند. همچنین دو نفر از زائران ایرانی که در مدینه منوره و در قبرستان بقیع بدلیل بحث با عوامل امر به معروف دستگیر شده بودند نیز آزاد شدند.
وی اظهار داشت: در حاضر تنها یک زائر ایرانی که در مدینه و در بقیع دستگیر شده در زندان است که امیدواریم تا پایان عملیات عمره این زائر عزیز نیز آزاد شود.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: با رویکرد مدیریت جهادی 160 میلیون دلار در هزینه های حج و عمره صرفه جویی شد که 130 میلیون دلار آن مربوط به هزینه های عمره جاری و باقی این صرفه جویی مربوط به هزینه های حج بوده است.
وی تصریح کرد: علی رغم اینکه قراردادهای حج بسته شده و تخفیفات لازم از طرف سعودی اخذ شده است با این وجود با تغییر در قرارداد آشپزخانه و دو هتل که آسانسور آنها مشکل داشت، طی دو هفته گذشته دو و نیم میلیون دلار صرفه جویی در حوزه سفر حج انجام گرفته که با تصمیم کمیته حج سازمان حج و زیارت این مبلغ برای سه عدد ساک متحدالشکل زائران حج تمتع امسال هزینه خواهد شد و زائران بابت ساک مبلغی پرداخت نمی کنند و مبلغ گرفته شده بابت ساک از زائران برخی استان ها بازگردانده می شود.
اوحدی با بیان اینکه در حج امسال شاهد ارتقای سطح کیفی خدمات خواهیم بود، گفت: 30 درصد ساختمان ها که دارای کیفیت مطلوب خدمات نبوده، از چرخه خدمات رسانی به حجاج حذف شده است.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه صددرصد ظرفیت کاروان های حج تکمیل شده است، بیان کرد: 26 فروردین سال گذشته ثبت نام در کاروان های حج گذشته آغاز شد اما امسال ظرفیت کاروان های حج در اسفندماه سال گذشته تکمیل شده است.
وی پرداخت دو قسطی هزینه سفر حج تمتع را از اقدامات مثبت در این حوزه یاد کرد که رضایت مندی زائران را در پیش داشته است.
اوحدی گفت: بیش از 50 درصد معاینات پزشکی زائران انجام گرفته که اطلاعات آن در سامانه سازمان حج و زیارت و هلال احمر ثبت شده است و بر اساس برنامه زمان بندی معاینات تا 15 رمضان به پایان خواهد رسید.
وی با بیان اینکه برنامه آموزشی حج برای زائران آغاز شده ، گفت: ثبت نام زودهنگام کاروان های حج باعث شد تا فرصت 4 ماهه برای سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری برای آموزش کارگزاران، روحانیون و زائران در زمان مناسب فراهم شود.
رئیس سازمان حج و زیارت اعلام کرد: کلیه فعالیت های پشتیبانی در خصوص حج تمتع شامل تهیه ساک زئران، کارت شناسایی زائر و روحانی کاروان ، برچسب پشت چادری زائران زن تهیه و به استان ها ارسال می شود .
وی بیان کرد: پروازهای حج تمتع سال گذشته از 17 ایستگاه پروازی صورت می گرفت که امسال با اضافه شدن ایستگاه زنجان و همدان، ایستگاه های پروازی حج به 19 ایستگاه افزایش خواهد یافت.
مهندس اوحدی گفت: پیشتر امکان انتخاب پرواز مدینه قبل و مدینه بعد تنها برای ایستگاه تهران میسر بود اما بدلیل توزیع عادلانه شرایط و امکانات این امکان برای ایستگاه های مشهد و اصفهان اضافه شده و بر این اساس امکان انتخاب پروازهای مدینه قبل و بعد برای زائران 13 استان فراهم شده است.
وی ادامه داد : با رویکرد تهیه اقلام مورد نیاز زائران از داخل کشور، در حج امسال تهیه اقلام تدارکاتی از داخل کشور 100 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است و بگونه ای عمل شده که کیفیت اقلام از آنچه در عربستان موجود است بالاتر و قیمت آن ارزانتر باشد.
رئیس سازمان حج و زیارت از تخصیص امکانات ویژه در حج امسال به جانبازان خبر داد و گفت: با هماهنگی صورت گرفته با موسسه مطوفین حجاج ایران چادرهای ساخت کشور آلمان با ظرفیت 40 نفر با تهویه و گردش هوای مطبوع و با ارتفاع بیشتر برای زائران جانباز در نظر گرفته شده است.
مهندس اوحدی ادامه داد: آسیب شناسی های لازم در خصوص عملیات عمره توسط کارشناسان سازمان حج و بعثه صورت گرفته و امسال امیدواریم تا پایان رمضان قرار داد عمره آینده منعقد شود.
وی اعلام کرد: از ابتدای حضور در سازمان حج و زیارت در راستای شناسایی و بهره گیری از ظرفیت های موجود در استان ها 12 سفر استانی صورت گرفته که در این سفرها مشکلات و مسائل استان ها مطرح و در قالب شورای مدیریت سازمان حج و زیارت راهکار اجرایی برای آن تعریف می شود.
وی در خصوص سهمیه زائران ایرانی در حج و عمره گفت: در دو سال گذشته ظرفیت اعزام همه کشورهای اسلامی 20 درصد کاهش یافته است اما در عمره آینده از ظرفیت 800 هزار نفر اعزام کوتاه نخواهیم آمد.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: در کمیته عمره مصوب شد 30 درصد از هتل های دارای ضعف در خدمات از گردونه حذف شوند که با این تصمیم شاهد ارتقای سطح کیفی خدمات در عمره آینده خواهیم بود.
وی از تلاشهای کنسولگری عربستان در تهران و مشهد برای صدور ویزای زائران ایرانی تقدیر کرد.
رئیس سازمان حج و زیارت از تأسیس شرکت توسعه و عمران امید زائر خبر داد و گفت: با همکاری بانک های ملی، ملت، گردشگری، حوزه توسعه اقتصادی عراق، ستاد بازسازی عتبات عالیات و همچنین سازمان حج و زیارت نسبت به راه اندازی شرکت سرمایه گذاری مهر و ماه با رویکرد سرمایه گذاری در توسعه زیرساختهای رفاهی زائران اقدام شده که این شرکت با هزار میلیارد ریال به ثبت رسیده است.
وی از اجرای 10 پروژه در ایران و عراق در راستای توسعه زیرساختهای رفاهی زائران خبر داد و گفت: پنج پروژه در عراق و پنج پروژه نیز در داخل کشور به بهره برداری می رسد که برای پروژه های عراق با مشارکت بخش خصوصی و خارجی از لبنان و کویت قرار داد بسته شده است و 6 پروژه از آنها نیز تا پایان سال 94 به بهره برداری می رسد.
اوحدی از بهره برداری از پروژه زائر سرای بستان در اربعین امسال خبر داد و گفت: فاز اول این پروژه با ظرفیت اسکان 3 هزار نفر اربعین به بهره برداری می رسد و همچنین قرار داد چهار هتل در مدینه و یک آشپزخانه مرکزی در مکه برای زائران حج و عمره با سرمایه گذاری بخش خصوصی عربستان بسته شده که در این صورت هفت هزار و 500 زائر عمره و 10 هزار زائر تمتع در این هتل ها ظرفیت پذیرش خواهند داشت.
رئیس سازمان حج و زیارت در مورد اعزام زائران تمتع از فرودگاه امام (ره) تاکید کرد: سازمان فرودگاه ها روز گذشته اعلام کرد که ملاحظات سازمان حج و بعثه (میزان دسترسی به امکانات) تامین شده که البته در صورت بازدید کارشناسان سازمان حج و فرودگاه ها از این مکان در صورت رعایت تمامی ملاحظاتمان در خصوص اعزام زائران از این فرودگاه تصمیم گیری می شود.
وی در مورد سفر دریایی به عتبات عالیات نیز گفت: هدف سازمان حج افزایش میزان اعزام به عتبات است. پیشنهاد قیمت ما 90 هزار تومان و کشتیرانی والفجر 180 هزار تومان است که اگر بر سر قیمت مورد نظر که منافع زائران را تأمین کند با آنها به تفاهم برسیم اعزام دریایی زائران را انجام می دهیم .در مجموع این موضوع هنوز کنسل نشده و در دست مذاکره است.
به گفته اوحدی سفر دریایی عمدتا برای مردم استان خوزستان و برای سایر زائران در ایام نوروز جاذبه زیارتی و سیاحتی خواهد داشت.
وی همچنین در مورد نرخ سود بانکی سپرده های زائران نیز گفت: سال های قبل این سود هفت درصد بود اما براساس رایزنی های انجام شده در سال جاری به 17 درصد افزایش پیدا کرده است و براساس مذاکراتی که با رئیس کل بانک مرکزی انجام شده آنها نیز عنوان کردند که سود سپرده زائران باید همانند سود سپرده های مردم عادی بوده و مبلغ آن افزایش پیدا کند که امیدواریم در اولین جلسه شورای عالی حج به یک نرخ کارشناسی شده برسیم.
سعید اوحدی در مورد اعزام های عتبات عالیات افزود: با توجه به مشکلاتی که طی چند وقت گذشته رخ داد به منظور تامین امنیت زائران ایرانی تمامی پروازها از بغداد به نجف و اعزام زمینی نیز در چهار روز آخر و همچنین سفر به کاظمین حذف شد و با تمهیدات اندیشیده شده هیچ مشکلی برای زائران ایرانی رخ نداد.
وی تاکید کرد: براساس برنامه ریزی های انجام شده نیمه دوم ماه مبارک رمضان اعزام زائران به عتبات عالیات فقط به صورت هوایی آغاز می شود و پس از آن در مرداد ماه به مرور اعزام زمینی را نیز خواهیم داشت.
رئیس سازمان حج و زیارت در مورد آخرین وضعیت اعزام های هوایی گفت: در حال حاضر مشکلی برای اعزام هوایی زائران وجود ندارد و مسیر کربلا و نجف در امنیت کامل است.
وی با اشاره به اینکه ثبت نام برای اعزام زائران به عتبات از دهم تیرماه آغاز می شود گفت: سفرهای 12 روزه برای ماه مبارک رمضان با کاهش هزینه 20 تا 25 درصد ارزانتر خواهیم داشت و همچنین بسته های سفر دو و سه روزه نیز در دوره جدید اعزام ها در نظرگرفته شده است.
اوحدی با بیان اینکه هزینه سفرهای عتبات در این دوره نسبت به قبل 10 درصد کاهش خواهد داشت، گفت: در دوره قبل قیمت اعزامهای هوایی یک میلیون و 223 هزار تومان تا یک میلیون و 433 هزار تومان بود که این این میزان در دوره جدید به یک میلیون و 130 هزار تومان تا یک میلیون و 312 هزار تومان کاهش پیدا کرده است.